Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę płuczemy i osuszamy. Kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy i oprószamy czubrycą czerwoną. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
2.Szalotkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w dużą kostkę. Kalafiora i brokuła opłukujemy, osączamy z wody i dzielimy na nieduże różyczki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w ćwierćplastry. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy plastry mięsa z obu stron i odsuwamy je na sam brzeg patelni. Na środek wsypujemy szalotkę i chwilę smażymy do zeszklenia. Dodajemy różyczki kalafiora, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy brokuła i czosnek, jeśli potrzeba dolewamy troszkę wody i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy cukinię i paprykę, przyprawiamy solą i czubrycą zieloną, mieszamy i dusimy jeszcze 8-10 minut.
Komentarze