Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami

4.54 (13 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kolorowe, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Lekkie warzywa i delikatne mięso z pewnością zaspokoją Wasze kubki smakowe.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
    3 średnie szalotki
    1/2 niedużego kalafiora
    1 mały brokuł
    3 duże ząbki czosnku
    3/4 okrągłej cukinii
    1/2 strąka czerwonej papryki
    2-3 łyżki oleju
    sól
    czubryca czerwona
    czubryca zielona
Wystaw ocenę:

4.54 (13 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe Potrawka

Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę płuczemy i osuszamy. Kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy i oprószamy czubrycą czerwoną. Odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
  • 2. Szalotkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki. Paprykę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w dużą kostkę. Kalafiora i brokuła opłukujemy, osączamy z wody i dzielimy na nieduże różyczki. Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w ćwierćplastry. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, krótko obsmażamy plastry mięsa z obu stron i odsuwamy je na sam brzeg patelni. Na środek wsypujemy szalotkę i chwilę smażymy do zeszklenia. Dodajemy różyczki kalafiora, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy i dusimy na niedużym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy brokuła i czosnek, jeśli potrzeba dolewamy troszkę wody i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy cukinię i paprykę, przyprawiamy solą i czubrycą zieloną, mieszamy i dusimy jeszcze 8-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować