Polędwica z piernikiem duszona w winie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Krucha polędwica o aromatycznym zapachu wina i piernika.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 kg polędwiczek wieprzowych
    masło do smażenia
    mąka pszenna
    150 ml białego półwytrawnego wina
    100 ml śmietany 22%
    2 łyżki pokruszonego piernika
    3 dag migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwica z piernikiem duszona w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki kroimy na plastry, rozgniatamy rękoma, doprawiamy pieprzem i oprószamy mąką. Następnie obsmażamy na maśle na złoty kolor. Od czasu do czasu obracając.
    Podlewamy winem i odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu około 15 min pod przykryciem.
    Kiedy polędwiczki staną się stosunkowo miękkie, wyciągamy je z sosu.
    Do sosu dodajemy śmietanę i pokruszony piernik, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
    Ponownie wrzucamy polędwiczki do sosu i wyciągamy ciepłe bezpośrednio przed podaniem.
    Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gotową polędwiczkę na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować