Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    200 ml ciepłego mleka
    1 kostka świeżych drożdży (42 g)
    100 g cukru
    2 opakowania cukru waniliowego (16g)
    2 jajka
    100 g miękkiego masła
    500 g mąki pszennej
    1 szczypta soli

    KRUSZONKA:
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    120 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki

    DODATKOWO:
    owoce: np. agrest, jagody
    bułka tarta
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn: do miski wlać mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do niego pozostały cukier, cukier waniliowy, jajka, masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, przełożyć je do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
    Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.
    Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia.
    Owoce obtoczyć w bułce tartej i posypać nimi ciasto.
    Kruszonkę pokruszyć palcami nad owocami.
    Piekarnik rozgrzać do 160°C. Piec ciasto około 45 minut (termoobieg).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Forma: 30x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Drożdże Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować