Polędwica długodojrzewająca

4.21 (219 ocen)

  • 240 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Surowa, suszona wędlina bez chemii.

  • 240 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 1 kg polędwicy wieprzowej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki soli
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    pończocha lub gaza
Wystaw ocenę:

4.21 (219 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Dodatki Wędliny

Polędwica długodojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem i oczyszczamy.
    Dokładnie obtaczamy w cukrze i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. W połowie wyznaczonego czasu mięso obracamy na drugą stronę.
    Po tym czasie, wodę, która wypłynęła z mięsa wylewamy, a mięso dokładnie płuczemy w wodzie. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli. Ponownie wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin. W połowie czasu, obracamy polędwicę na drugą stronę.
    Po tym czasie, wodę wylewamy, a mięso płuczemy w wodzie i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    W miseczce mieszamy przyprawy: majeranek z papryką słodką oraz ostrą. Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy polędwiczkę i wkładamy do suchego naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do lodówki na kolejne 24-36 godzin.
    Po tym czasie, mięso przekładamy do nowej pończochy lub zawijamy w gazę i zawieszamy w suchym i przewiewnym miejscu na min. 4-5 dni. Moja wisiała 7 dni zawinięta w gazie.
    Po tym czasie, polędwiczkę wyciągamy z gazy/pończochy i przed spożyciem kroimy w cienkie plasterki.
    Gotową wędlinę przechowujemy w lodówce.

Porady

Im dłużej trzymamy mięso w soli, tym bardziej końcowa wędlina będzie słona. U mnie polędwica była dość cienka i zarówno w cukrze, jak i soli, leżała nie dłużej niż 24-26 godzin. Im grubszy kawałek mięsa, tym ma więcej wody i dłużej musi się konserwować w soli lub/i cukrze. Przed obtoczeniem w przyprawach mięso nie powinno mieć już w sobie wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wędlina Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować