Marynowane polędwiczki z dodatkiem sosu piernikowego to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Aromatyczny sos przygotowany na bazie powideł śliwkowych i pokruszonych pierników doskonale komponuje się z kruchym mięsem.
3 godz. 30 min
Dla 3 osób
Średni
Składniki:
1) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
2) sól, pieprz
3) olej do smażenia
4) plastry pomarańczy do dekoracji
5) natka pietruszki do dekoracji
Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę do polędwiczek. W tym celu mieszamy 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek sosu worcestershire, 3 łyżki płynnego miodu, sok z cytryny, 6 łyżek oleju.
2.Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plasterki i bardzo delikatnie rozbijamy. Plastry polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do przygotowanej marynaty na 3 godziny i odstawiamy do lodówki.
3.Zamarynowane polędwiczki smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą miękkie, pod koniec smażenia możemy wlać całą marynatę na patelnię.
4.W międzyczasie przygotowujemy sos piernikowy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebulka będzie już miękka dodajemy do niej 6 łyżek powideł śliwkowych, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1-2 łyżeczki suszonego tymianku, sok z pomarańczy, łyżkę miodu i wino i wszystko mieszamy i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pierniczki, mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Możemy do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu.
5.Usmażone polędwiczki polewamy sosem piernikowym i dekorujemy plasterkami pomarańczy i natką pietruszki.
Komentarze