Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym

4.47 (185 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Marynowane polędwiczki z dodatkiem sosu piernikowego to świetny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Aromatyczny sos przygotowany na bazie powideł śliwkowych i pokruszonych pierników doskonale komponuje się z kruchym mięsem.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
    2) sól, pieprz
    3) olej do smażenia
    4) plastry pomarańczy do dekoracji
    5) natka pietruszki do dekoracji

    Marynata:
    1) 8 łyżek sosu sojowego
    2) 8 łyżek sosu worcestershire
    3) 3 łyżki miodu
    4) sok z cytryny
    5) 6 łyżek oleju

    Sos piernikowy:
    1) 6 łyżek powideł śliwkowych
    2) 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    3) 100 g pierniczków nielukrowanych
    4) 1 łyżka miodu
    5) 200 ml czerwonego wina wytrawnego
    6) 2 łyżki masła
    7) sok z pomarańczy
    8) 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
    9) nieduża cebula
    10) sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (185 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę do polędwiczek. W tym celu mieszamy 8 łyżek sosu sojowego, 8 łyżek sosu worcestershire, 3 łyżki płynnego miodu, sok z cytryny, 6 łyżek oleju.
  • 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon, a następnie kroimy w plasterki i bardzo delikatnie rozbijamy. Plastry polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i wkładamy do przygotowanej marynaty na 3 godziny i odstawiamy do lodówki.
  • 3. Zamarynowane polędwiczki smażymy krótko z obu stron na rozgrzanym oleju aż będą miękkie, pod koniec smażenia możemy wlać całą marynatę na patelnię.
  • 4. W międzyczasie przygotowujemy sos piernikowy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebulka będzie już miękka dodajemy do niej 6 łyżek powideł śliwkowych, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1-2 łyżeczki suszonego tymianku, sok z pomarańczy, łyżkę miodu i wino i wszystko mieszamy i podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pierniczki, mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Możemy do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu.
  • 5. Usmażone polędwiczki polewamy sosem piernikowym i dekorujemy plasterkami pomarańczy i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Piernik Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować