Tarta z kremem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta dla całej rodziny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki
    150g kostki margaryny lub masła
    ½ szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany 18%

    Krem:
    250 ml mleka
    0,5 paczki budyniu śmietankowego
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżka mąki pszennej
    125 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    Brzoskwinie z puszki
    Galaretka brzoskwiniowa
    1 szkl wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta z kremem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto zwinąć w rulon i przenieść na blaszkę do tarty dociskając do brzegów. Wyłożone ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 25 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.

    Krem:
    Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
    Masło/margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na przestudzone ciasto.

    Owoce/galaretka:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Na kremie poukładać brzoskwinie pokrojone w plasterki. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować