Tarta z kremem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce pół godziny. Zimne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 cm na blacie oprószonym mąką. Ciasto zwinąć w rulon i przenieść na blaszkę do tarty dociskając do brzegów. Wyłożone ciasto nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce około 40 minut. Ciasto piec w temp 180 stopni około 25 min (dobrze nagrzany piekarnik, termoobieg). Gdyby ciasto podczas pieczenia się unosiło, należy znów nakłuć je widelcem.
Krem:
Prawie całe mleko zagotować z cukrem pudrem. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i mąkę. Ugotować budyń, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić.
Masło/margarynę utrzeć, dodawać partiami zimny budyń i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wyłożyć na przestudzone ciasto.
Owoce/galaretka:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Na kremie poukładać brzoskwinie pokrojone w plasterki. Zalać ostrożnie stężoną galaretką.
Komentarze