Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placuszki na kremówce to pyszny pomysł na podwieczorek. Są bardzo delikatne w smaku, a dzięki dodatkowi kaszy manny nie chłoną tłuszczu podczas smażenia. Placuszki podałam z prażonym jabłkiem. Miło było patrzeć jak znikają jeden po drugim. Przygotujcie koniecznie takie placuszki. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 jajka
    250 ml śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki kaszy manny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na jabłka:
    4 duże jabłka
    1 cukier waniliowy
    cukier do smaku
    niewielka ilość gorącej wody

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Placki

Placuszki na kremówce z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy kilka minut na gładkie ciasto.
  • Smażenie. 2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy po łyżce ciasta formując okrągłe placuszki, ciasto jest dość gęste, ale takie ma być. Placuszki smażymy po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
  • Osączanie. 3. Osączanie: Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Jabłka. 4. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania, odparowujemy nadmiar wody, dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku.
  • Podanie. 5. Podanie: Placuszki podajemy z jabłkami. Można udekorować melisą cytrynową. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 20 sztuk placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować