Placuszki z prażonymi jabłkami

4.47 (173 ocen)

  • 20 min

Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Tym razem urozmaiciłam sobie posiłek przygotowując do nich prażone jabłuszka z cynamonem, a całość polałam miodem.

  • 20 min

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    jajko
    2 łyżki oleju
    szklanka mleka

    jabłko
    łyżka cukru
    3 łyżki wody
    cynamon
    miód
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Placuszki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozpocząć od obrania jabłek, pozbawieniu ich gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostkę.
    Wrzucić je do rondelka, dodać cukier i wodę.
    Gotować kilka minut pod przykrywką, co jakiś czas przemieszać.
    Kiedy będą szkliste dodać cynamon i chwilę razem dusić.
    Odstawić na bok i przygotować placuszki.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
    Jajko zmiksować z olejem i mlekiem.
    Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.
    Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.
    Placuszki powinny być rumiane z obu stron.
    Placuszki układać jeden na drugi - nie tracą ciepła.
    Na wierzch wyłożyć prażone jabłuszka, całość polać miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować