Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie. Tym razem urozmaiciłam sobie posiłek przygotowując do nich prażone jabłuszka z cynamonem, a całość polałam miodem.
Placuszki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie rozpocząć od obrania jabłek, pozbawieniu ich gniazd nasiennych i pokrojeniu w kostkę.
Wrzucić je do rondelka, dodać cukier i wodę.
Gotować kilka minut pod przykrywką, co jakiś czas przemieszać.
Kiedy będą szkliste dodać cynamon i chwilę razem dusić.
Odstawić na bok i przygotować placuszki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajko zmiksować z olejem i mlekiem.
Całość zmiksować ze sobą i odstawić na 15 minut.
Na rozgrzaną patelnię kłaść łyżkę ciasta, przekręcić na drugą stronę po pojawieniu się pęcherzyków.
Placuszki powinny być rumiane z obu stron.
Placuszki układać jeden na drugi - nie tracą ciepła.
Na wierzch wyłożyć prażone jabłuszka, całość polać miodem.
Komentarze