1.
Wykonanie biszkoptu:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.
W gorącym biszkopcie zrobić dziurki (końcówką od drewnianej łyżki) w ostępach 2-3 cm.
2.
Wykonanie ponczu:
Wszystkie składniki zagotować i wlać do dziurek w biszkopcie.
3.
Wykonanie bitej śmietany:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Całą kremówkę wyłożyć na schłodzony biszkopt polany ponczem.
4.
Wykonanie polewy:
Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Jak polewa będzie schłodzona, polać nią kremówkę.
5.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Porady
Forma: 25 x 40cm.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze