Domowe placuszki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny.
15 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 240 g
3 średnie jajka - 150 g
2 łyżki cukru drobnego - 30 g
pół szklanki borówek i malin
2 łyżki miodu
3 małe banany - 200 g
pół szklanki kremowego jogurtu naturalnego - 160 g
pół szklanki mleka - 125 ml
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej roślinny do smażenia
Placuszki bananowe z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj sobie sporą miskę. Wsyp do niej 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej. Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj mąkę z proszkiem . Dodaj szczyptę soli i wsyp dwie łyżki drobnego cukru. Do miski wbij trzy, średniej wielkości jajka. Wlej pół szklanki lekko ciepłego mleka oraz dodaj pół szklanki kremowego jogurtu naturalnego.
Całość wymieszaj bardzo dokładnie przy pomocy łyżki . Obierz dwa małe banany i pokrój je w kosteczkę nie większą niż 8 mm. Kawałki bananów wymieszaj dokładnie z ciastem.
Przy pomocy dużej łyżki nakładaj porcje i kładź na rozgrzaną patelnię.Smaż z każdej strony po 2 minuty.Podawaj z malinami,borówkami i polej miodem.
Komentarze