Ciasto ucierane z borówkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę margarynę, mąkę, szczyptę soli, cukier trzcinowy wrzucamy do miski. Ugniatamy ręcznie, następnie palcami wyrabiamy kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę kruszonki.
2.Owoce dokładnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
3.Do miski dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dużą łyżką na gładką masę bez grudek.
4.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wysypujemy owoce, leciutko dociskamy.
5.Na wierzch ciasta wysypujemy kruszonkę. Lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!
Porady
Do przygotowania ciasta możemy użyć także innych sezonowych owoców np porzeczki, agrest, truskawki.
Komentarze