Ciasto ucierane z borówkami i malinami

3.25 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z letnimi owocami. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z kubkiem ciepłego kakao.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2,5 szklanki przesianej mąki pszennej
    -2 jajka
    -2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    -1 kostka (250 g) margaryny
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 szklanki cukru trzcinowego
    -1 szklanka śmietany 18%
    -szczypta soli

    Dodatkowo:
    -200 g borówek
    -200 g malin
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z borówkami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruszonka 1. Pokrojoną w kostkę margarynę, mąkę, szczyptę soli, cukier trzcinowy wrzucamy do miski. Ugniatamy ręcznie, następnie palcami wyrabiamy kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę kruszonki.
  • Owoce 2. Owoce dokładnie płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Ciasto przed upieczeniem 3. Do miski dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dużą łyżką na gładką masę bez grudek.
  • Ciasto z owocami w blaszce 4. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wysypujemy owoce, leciutko dociskamy.
  • Kruszonka 5. Na wierzch ciasta wysypujemy kruszonkę. Lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy 15 minut w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego!

Porady

Do przygotowania ciasta możemy użyć także innych sezonowych owoców np porzeczki, agrest, truskawki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować