Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym

  • wyświetlono: 352 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Placki z gotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej, z pożywnym dodatkiem białego sera. Pieczone na suchej patelni świetnie smakują w towarzystwie aromatycznego sosu cebulowo – pomidorowego.

P10

Składniki

Placki:
450 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
200 g odciśniętej z soku kiszonej kapusty
250 g twarogu półtłustego 4% tłuszczu
3 jajka
8 łyżek mąki pszennej
po 1 łyżeczce suszonych ziół – cząbru, majeranku, czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
sól do smaku

Sos:
3 duże białe cebule (łącznie 450 g)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka passaty (przetarte pomidory – 220 g pomidorów zużytych na 100 g produktu)
1 szklanka wody
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka kuminu całego (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
spora szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym

  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym1. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać poszatkowaną kapustę i twaróg. Wsypać suszone zioła i czarnuszkę. Wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę oraz sól do smaku i ponownie wymieszać.
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym2. Na suchą, rozgrzaną patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.
  • Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą i sosem cebulowo – pomidorowym3. Przygotować sos – kumin uprażyć, a następnie utrzeć w moździerzu. W garnku rozgrzać olej, dodać obraną i posiekaną cebulę, liście laurowe, kumin, paprykę w proszku i chilli. Smażyć 5 – 7 min, często mieszając. Następnie wlać sos sojowy, passatę i wodę. Gotować ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Sos doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem cytrynowym. Podawać jako dodatek do placków.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 28 średniej wielkości placków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaplackizdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataprzystawkapaprykacebulatwarógkapusta kiszonapotrawkaracuchykotletydietetycznemajeranekkolacjaobiadsoswegetariańskiena ciepłobiały serpożywnezdrowepieczonechilliczarnuszkaczosnek niedźwiedziorientalnepieprz cytrynowycząberkuminkmin rzymskiaromatyczneduszonkaliście laurowepassatarumianeprzepis_miesiąca1000na suchej patelnigotowane ziemniaki pozostałe z obiadujasny sos sojowyprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placki z kiszoną kapustą i boczkiem

Kiszona kapusta i boczek, to dla...

placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

Dodane przez: majka190382

PLACKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ

Jeśli lubi się tradycyjne placki...

Placki z kiszonej kapusty

Dodane przez: Gregorhspeed

Placki z kiszonej kapusty

Kuchnia niemiecka ,przysmak z Bawarii.

Placki ziemniaczane z kapustą

Dodane przez: Jaga85

Placki ziemniaczane z kapustą

Placki ziemniaczane to danie,...

Placki ziemniaczane z dodatkami

Dodane przez: DanusiaC

PLACKI ZIEMNIACZANE Z DODATKAMI I SOSEM CHRZANOWYM

Placki z warzywami i parówką na...

fuczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Fuczki - placki z kiszoną kapustą

danie z kuchni bieszczadzkiej

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE