Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą

5 (2 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Placki ziemniaczane każdy zna. Polecam je trochę urozmaicić dodając kiszonej kapusty. Wyjdą nam wyjątkowo smaczne, chrupią placki i posmaku kiszonej kapusty. Najlepiej smakują w kleksem kwaśniej śmietany. Ja podaję je też z duszonym mięsem i surówką.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 garść kapusty kiszonej
    2 jajka
    3 łyżki mąki
    2 płaskie łyżeczki soli
    Pieprz
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebule obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć na durszlak, odsączyć z nadmiaru soku. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć i drobno pokroić. Starte warzywa, kapustę, jajka, mąkę, sól i pieprz przełożyć do miski i wyrobić.
    Na patelni rozgrzać mocno, większą ilość oleju. Placki smażyć po 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować