Pyszne placuszki z duszonej cebuli i żółtego sera, pikantnie doprawione, z przyjemnym posmakiem jałowca. Polecam!
Składniki:
650 g białej cebuli
2 duże ząbki czosnku
300 g żółtego sera (np. Gouda)
3 duże jajka
2 łyżki mąki pszennej
4 – 5 łyżek oleju rzepakowego
½ łyżeczki utłuczonych w moździerzu suszonych jagód jałowca (6 dużych kulek)
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Placki cebulowo – serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Warzywa oprószyć szczyptą soli i dusić 20 min, często mieszając. Wystudzić.
Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, wsypać jagody jałowca. Następnie wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę i przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
2.Na rozgrzaną, suchą patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.
Komentarze