Placki cebulowo – serowe

5 (200 ocen)

Pyszne placuszki z duszonej cebuli i żółtego sera, pikantnie doprawione, z przyjemnym posmakiem jałowca. Polecam!

Składniki:

  • 650 g białej cebuli
    2 duże ząbki czosnku
    300 g żółtego sera (np. Gouda)
    3 duże jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 – 5 łyżek oleju rzepakowego
    ½ łyżeczki utłuczonych w moździerzu suszonych jagód jałowca (6 dużych kulek)
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Jajko Przystawki Ser

Placki cebulowo – serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki cebulowo – serowe 1. W garnku rozgrzać olej, dodać obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Warzywa oprószyć szczyptą soli i dusić 20 min, często mieszając. Wystudzić.
    Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski, dodać starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, wsypać jagody jałowca. Następnie wbić jajka i wymieszać. Wsypać mąkę i przyprawy do smaku – ponownie wymieszać.
  • Placki cebulowo – serowe 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię nałożyć porcje ciasta. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować