Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą są równie smaczne jak upieczone bez kapusty. Są wyjątkowo smaczne, chrupiące o posmaku kiszonej kapusty. Jak dla mnie pyszne.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1,2 kg ziemniaków
300 g kiszonej kapusty beczkowej
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
pieprz do smaku
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na małych oczkach, przekładamy na durszlak i lekko wyciskamy z nadmiaru soku. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze wyciskamy, następnie drobno kroimy.
Do miski przekładamy starte warzywa, kiszoną kapustę, jajka, mąkę sól i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placki, aż się przyrumienią z jednej i drugiej strony.
Podajemy ciepłe z kleksem śmietany i koperkiem lub sosem i pieczenią.
Smacznego.
Komentarze