smaczne zdrowe i sycace:) orzechy dodają chrupkosci i dzieki temu placki są orginalne w smaku-polecam
35 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
około 150 g kaszy jaglanej na sucho
50 g szpinaku mrozonego
40 g orzechów włoskich drobno posiekanych
około 20 g startego żółtego sera
1 łyzeczka suszonej natki
sól
zmielony biały pieprz
1 jajko
masło klarowane
Na panierkę:
1 jajko,
bułka tarta
ser starty na tarce drobno do posypania placków tuz po usmazeniu.
Placki z kaszy jaglanej ze szpinakiem serem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kaszę jaglaną ugotowac w osolonej wodzie pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Po ugotowaniu odstawic do przestudzenia.
Ostudzoną kaszę włożyć do miski.
2. Szpinak rozmrozic,
Orzechy drobniej posiekac.
Ser zetrzec na tarce.
3. Do ostudzonej kaszy dodac szpinak, orzechy , ser,oraz jajko , przyprawic do smaku dokładnie wymieszać.
Uformować okrągłe placki-kotlety. Obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
Placki smazyc na maśle klarownym narumiano z obu stron. Po usmazeniu odsączyc na papaierowym ręczniku, Przed podaniem posypac drobno startym zółtym serem, Smacznego:)
Komentarze