Sałatkę możemy podać na ciepło lub na zimno. To bardzo zdrowa propozycja i w miarę szybka do przygotowania. Idealna na lunch do pracy. Całe danie jest bezglutenowe.
40 min
Dla 3 osób
Składniki:
100g kaszy jaglanej (½ szklanki),
80g sera feta,
100g świeżego szpinaku,
6 suszonych pomidorów,
2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami,
3 łyżki pestek słonecznika,
2 łyżeczki soku z cytryny,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól,
pieprz
Sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy wodę w czajniku. Kaszę jaglaną wsypujemy na suchą patelnię. Patelnię wstawiamy na średni gaz i prażymy kaszę kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdy poczujemy orzechowy zapach to wyłączamy gaz. Kaszę wysypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. W rondelku zagotowujemy wodę (około 300-350ml). Wrzucamy kaszę na wrzątek i gotujemy do miękkości (około 15-20 minut). Takie prażenie kaszy i przelanie jej wrzątkiem ma na celu pozbycie się goryczki. Kaszę po ugotowaniu studzimy.
Suszone pomidory kroimy w małą kostkę. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Pestki słonecznika rumienimy na suchej patelni. Szpinak płuczemy i pozostawiamy na sitku do obcieknięcia. Następnie wkładamy go na suchą patelnię i smażymy chwilkę aż zwiędnie. Ewentualnie po usmażeniu odciskamy nadmiar wody.
Do miski wkładamy wszystkie składniki sałatki. Mieszamy je z olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Życzę smacznego
Uwaga:
Komentarze