Kotlety soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Kotlety można podać same lub w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Polecam.
Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę i soczewicę ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Soczewicę zblendować na gładką masę. Powstałą masę połączyć z kaszą, cebulką, mąką i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, uformować małe kotleciki, mocno dociskając masę.
Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
Na patelni rozgrzać tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażyć kotleciki z każdej strony.
Komentarze