Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

4.49 (172 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety soczewicy i kaszy jaglanej to smaczna i zdrowa alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pomysł na piątkowy obiad. Kotlety można podać same lub w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Polecam.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
    0,5 szklanki soczewicy zielonej
    1-2 łyżki mąki
    0,5 cebuli
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Bułka tarta
    Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę i soczewicę ugotować do miękkości. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Soczewicę zblendować na gładką masę. Powstałą masę połączyć z kaszą, cebulką, mąką i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, uformować małe kotleciki, mocno dociskając masę.
    Kotleciki obtoczyć w bułce tartej, ułożyć na tacce i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny (kotlety będą sztywniejsze i będą łatwiej się smażyły, ale jeśli nie mamy czasu możemy pominąć ten etap).
    Na patelni rozgrzać tłuszcz i powoli, na małym ogniu, smażyć kotleciki z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować