PLACEK PIERNIKOWY Z POWIDŁAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

PROSTE W WYKONANIU I SZYBKIE BO TYLKO 30 MINUT

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 jajka
    800 g mąki pszennej
    8 łyżek powideł
    100 g cukru
    2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
    2 szklanki mleka
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    6 łyżeczek kakao
    250 g margaryny ( 1 cała kostka )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik

Placek piernikowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem.
    Do miski dajemy mąkę z sodą kakao, przyprawę do piernika i mleko . Dokładnie miksujemy. Dodajemy powidła i roztopioną margarynę i miksujemy, Dodajemy pianę z białek i utarte żółtka. Połączyć składniki. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach, długość :40 cm, szerokość: 25 cm, wysokość: 6 cm. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 160 * C.

Porady

Placek można przekroić i przełożyć powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować