Pizza na cieciorkowym (bezglutenowym) spodzie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Zdrowsza odmiana tradycyjnej pizzy. Jest chrupiąca, syta i w wersji fit.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 2 pizze w tortownicy 16cm (małej)


    SKŁADNIKI PODSTAWOWE
    czubata szklanka suchej ciecierzycy
    200 g koncentratu pomidorowego
    250 g sera żółtego w kawałku

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:
    5-6 plastrów szynki

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    3 łyżki oliwy z oliwek + trochę oleju do formy
    szklanka wody + pół słoiczka po koncentracie
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza na cieciorkowym (bezglutenowym) spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę przez parę minut prażymy na suchej patelni. Następnie mielimy w młynku do kawy lub w malakserze na ,,mąkę,, Przesiewamy przes sito, aby odcedzić niezmielone resztki i kawałki. Te kawałki razem ze szklanką wody ponownie wrzucamy do malaksera i miksujemy. Zmieloną ciecierzycę łączymy z ,,resztkami zmielonymi razem z wodą. Do tego dodajemy zioła prowansalskie, szczyptę soli i 2 łyżki oliwy z oliwek. Masę dzielimy na 2 równe części.
  • 2. Na wytłuszczoną tortownicę wylewamy połowę masy ciecierzycowej. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach.
  • 3. Upieczony spód podważamy aby dobrze odstał od spodu tortownicy. Zdejmujemy z tortownicy pierścień i zostawiamy samo dno ze spodem.
  • 4. Koncentrat przekładamy do kubeczka, napełniamy pół słoiczka po koncentracie wodą i wypłukujemy resztki koncentratu. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru, wszystko mieszamy. Połową takiego sosu pomidorowego smarujemy nasz spód pizzy. Na to sypiemy starty na grubych oczkach tarki żółty ser. Wierzch pizzy obkładamy porwanymi plasterkami szynki. Pieczemy 15 minut w 250 stopniach.

Porady

1) Składniki można dobrać według własnego smaku. Może być to zamiast szynki kiełbasa, lub w wersji wege pieczarki, papryka lub cebula. 2) Spód wychodzi bardzo kruchy. Gdy chcemy by był bardziej zwarty można dodać do masy z ciecierzycy trochę startego drobno sera żółtego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch Pomidor Sery

Notka redakcyjna

KH_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować