Drożdżowe ślimaczki z szynką a'la pizza

4.39 (210 ocen)

  • 60 min

Znakomita przekąska na ciepło jak i na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    30g drożdży świeżych
    300 ml ciepłej wody
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka soli
    0,5 łyżeczki cukru

    Farsz:
    3 średnie cebule
    15 - 20 dag szynki konserwowej
    ser żółty
    1 łyżeczka posiekanej bazylii

    Sos pomidorowy:
    przecier pomidorowy ( 3 łyżki )
    1 łyżka pikantnego ketchupu
    1-2 łyżki wody ( jeśli koncentrat jest rzadki , nie dodawać wody )
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.39 (210 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza Szynki Ser

Drożdżowe ślimaczki z szynką a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić z cukrem w 4 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą, dodać łyżkę oliwy i wlać resztę wody. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i zostawić ( przykryć ) na 10 - 20 minut.
  • 2. Przygotować farsz: cebulę zeszklić na patelni z odrobiną soli. Pokroić szynkę w kostkę i wymieszać z cebulą.
  • 3. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt, rozsmarować na cieście sos pomidorowy, wyłożyć farsz z cebuli i szynki, starkować ser żółty i posypać posiekaną bazylią.
    Ciasto z farszem zawinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
    Piec na blasze posmarowanej oliwą w temp. 250°C około 8 - 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty Szynka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować