Drożdżowe ślimaczki z szynką a'la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z cukrem w 4 łyżkach ciepłej wody i odstawić na chwilę. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z solą, dodać łyżkę oliwy i wlać resztę wody. Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i zostawić ( przykryć ) na 10 - 20 minut.
2.Przygotować farsz: cebulę zeszklić na patelni z odrobiną soli. Pokroić szynkę w kostkę i wymieszać z cebulą.
3.Na oprószonym mąką blacie rozwałkować wyrośnięte ciasto na prostokąt, rozsmarować na cieście sos pomidorowy, wyłożyć farsz z cebuli i szynki, starkować ser żółty i posypać posiekaną bazylią.
Ciasto z farszem zawinąć w rulon i ostrym nożem pociąć w plastry o grubości ok. 1,5 cm.
Piec na blasze posmarowanej oliwą w temp. 250°C około 8 - 10 minut.
Komentarze