Pizza na kalafiorowym spodzie

4.5 (184 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowsza wersja popularnej pizzy. Nie jest w stanie zastąpić drożdżowej, ale przy doborze odpowiednich, aromatycznych dodatków jesteśmy w stanie zapomnieć o kalafiorowym cieście i delektować się jej smakiem :)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
    2 jajka
    po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich
    1 ząbek czosnku

    Dodatki:
    200g pieczarek
    2 łyżki kaparów
    ½ czerwonej cebuli
    Ok 6 czarnych oliwek
    1 kulka mozzarelli
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    po ½ łyżeczki oregano, bazylii, ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z jajkami, ziołami i czosnkiem. Jeśli mamy problem z rozdrobnieniem, dolewamy odrobinę ciepłej wody. Masę kalafiorową wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównujemy na grubość ok ½cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę przez ok 12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kapary Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować