Zdrowsza wersja popularnej pizzy. Nie jest w stanie zastąpić drożdżowej, ale przy doborze odpowiednich, aromatycznych dodatków jesteśmy w stanie zapomnieć o kalafiorowym cieście i delektować się jej smakiem :)
50 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
1 średnia główka kalafiora
2 jajka
po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku
Dodatki:
200g pieczarek
2 łyżki kaparów
½ czerwonej cebuli
Ok 6 czarnych oliwek
1 kulka mozzarelli
2 łyżki przecieru pomidorowego
po ½ łyżeczki oregano, bazylii, ziół prowansalskich
Pizza na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłego miksujemy z jajkami, ziołami i czosnkiem. Jeśli mamy problem z rozdrobnieniem, dolewamy odrobinę ciepłej wody. Masę kalafiorową wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i wyrównujemy na grubość ok ½cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę przez ok 12 minut.
Komentarze