Pikantna zupa gulaszowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa idealna na nadchodzące chłody.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wywar:
    -1 pęczek włoszczyzny
    -1 pasek-żeberko o wadze około 400 g
    -1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
    -2 ząbki czosnku
    -3 liście laurowe
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -3 l wody

    Dodatkowo:
    -100 g masła
    -0,5 kg pomidorów malinowych
    -0,6 kg ziemniaków
    -0,6 kg schabu wieprzowego bez kości
    -4 duże cebule
    -5 łyżek koncentratu pomidorowego
    -1-2 łyżeczki cukru
    -2 łyżki papryki słodkiej mielonej
    -2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa

Pikantna zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Żeberko kroimy na 4 części, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele, pieprz ziarnisty, czosnek oraz liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie z wywaru wyławiamy warzywa i żeberka.
  • 2 2. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz koncentrat, cukier i słodką paprykę. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.
  • 3 3. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsypujemy papryką ostrą i smażymy kolejne 5 minut aż się zrumieni. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy według uznania jeszcze pieprzem, przyprawą uniwersalną i ewentualnie cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować