Aromatyczna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa idealna na nadchodzące chłody.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Wywar:
-1 pęczek włoszczyzny
-1 pasek-żeberko o wadze około 400 g
-1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
-2 ząbki czosnku
-3 liście laurowe
-5 ziaren ziela angielskiego
-3 l wody
Dodatkowo:
-100 g masła
-0,5 kg pomidorów malinowych
-0,6 kg ziemniaków
-0,6 kg schabu wieprzowego bez kości
-4 duże cebule
-5 łyżek koncentratu pomidorowego
-1-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki papryki słodkiej mielonej
-2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-2 łyżki przyprawy uniwersalnej naturalnej
-pieprz do smaku
Pikantna zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberko kroimy na 4 części, zalewamy wodą, zagotowujemy. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę, wrzucamy obraną włoszczyznę, ziele, pieprz ziarnisty, czosnek oraz liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie z wywaru wyławiamy warzywa i żeberka.
2.Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory oraz koncentrat, cukier i słodką paprykę. Mieszamy. Gotujemy 10 minut.
3.W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem. Posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, obsypujemy papryką ostrą i smażymy kolejne 5 minut aż się zrumieni. Całą zawartość patelni dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy według uznania jeszcze pieprzem, przyprawą uniwersalną i ewentualnie cukrem. Smacznego!
Komentarze