Syta i pyszna zupa , w chłodniejsze dni rozgrzewająca, odpowiednia na obiad i przyjęcia.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ok.1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego
3 papryki –czerwona ,zielona ,żółta
3 cebule
2-3 ziemniaki
2x przyprawa fix do gulaszu lub zupa gulaszowa
1 mały słoik koncentratu pomidorowego
Papryczka chili
Pomidory z puszki
2-3 ząbki czosnku
2 kostki rosołowe
1 marchewka
Por
Liść laurowy, ziele angielskie ,sól, pieprz, papryka w proszku, cukier
Ok.4 l wody
Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę(ja użyłam schabu) ,przesmażamy na patelni, a następnie wrzucamy do garnka z wodą, podgotować wraz z zielem angielskim ,liściem laurowym ,kostką rosołową. Cebule podsmażamy, ziemniaki kroimy w kostkę, por w małe krążki, marchewkę w kostkę, dodajemy wszystkie składniki do zupy .Na końcu dodajemy paprykę by się nie rozgotowała, pomidory z puszki. Przyprawiamy fixem, przyprawami ,koncentratem pomidorowym ,czosnkiem do smaku dodajemy cukier.
Porady
Do zupy można dodać fasolę czerwoną z puszki. Można zrezygnować z papryczki chili ,przyprawić tylko pieprzem.
Komentarze