Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, kremowa w smaku zupa z dyni świetnie smakuje z dodatkiem sera grana padano, grzankami czy groszkiem ptysiowym.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido
    2 małe cebule
    1 owoc kaki
    1 gruszka
    2 łyżki masła

    Przyprawy do smaku:

    przyprawa Harrisa
    sól
    sok z cytryny lub limonki

    1/3 szklanki śmietany słodkiej
    kawałek sera grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Pikantna, kremowa zupa z dyni, z nutą słodyczy kaki, zakrapiana sokiem z cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa i owoce myjemy i kroimy w niewielkie kawałki.
    Najpierw podsmażamy na maśle cebulę, po kilku minutach dodajemy dynię i resztę składników. Mieszamy. Następnie całość zalewamy wodą tak, aby przykryła w całości warzywa. Dusimy do miękkości, doprawiamy solą i przyprawą Harrisa, miksujemy na gładki krem, dodając w trakcie miksowania słodką śmietanę. Zupę możemy podlać dodatkowo wodą, jeżeli zupa jest zbyt gęsta lub dodać więcej śmietany, dla zagęszczenia. Zmiksowaną zupę doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z serem grana padano.

Porady

Do zupy możemy użyć domowego bulionu warzywnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować