Pigwowiec z galaretką z pigwy

2 (1 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    1/2 szklanki mąki ryżowej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    3 jajka wielkość M

    2 łyżki cukru trzcinowego


    warstwa pigwa:

    2 kg pi pigwy

    2 cytryny

    1 galaretka cytrynowa

    2 łyżki cukru trzcinowego


    warstwa śmietanowa:

    600 ml śmietany kremówki 30 %

    3 łyżeczki żelatyny

    6 łyżek galaretki z pigwy


    galaretka z pigwy:

    skórki po obraniu pigwy

    gniazda z pestkami

    1 pigwa cała

    1 szklanka cukru trzcinowego


    dekoracja:

    melisa

    perełki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Pigwowiec z galaretką z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół i piekę 15 minut.


    Galaretka z pigwy:

    Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu z pigwy. Jak sos będzie za rzadki można go więcej pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa.


    Warstwa pigwa:

    Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać kawałki. Do gorącej pigwy dodaję galaretkę i mieszam. Na biszkopt zimny wykładam pigwę i wstawiam do lodówki.


    Warstwa śmietana:

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę namaczam w zimnej wodzie rozpuszczam w mikrofali i lekko ciepłą wlewam do śmietany. Połowę śmietany wykładam na ciasto. Do drugiej połowy śmietany dodaję 6 łyżek galaretki z pigwy i mieszam. Jak stężeje pierwsza warstwa wylewam drugą na ciasto. Wstawiam do lodówki. Na Końcu wylewam galaretkę z pigwy i wstawiam do lodówki na noc.

    Przed podaniem dekoruję ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Pigwa Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować