REKLAMA

Pigwowiec z galaretką z pigwy

wyświetlono: 641 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pigwowiec na biszkopcie z mąki ryżowej. Przełożony prażoną pigwą, oraz kremem ze śmietany z galaretką z pigwy. Galaretkę zrobiłam ze skórek tych owoców i nasion które idealnie się do tego nadają. Pigwa ma bardzo dużo pektyny i dzięki niej zgęstnieje. Mogłabym rzec że owoc ten jest smaczniejszy od jabłek. Ciasto delicja dla łasuchów.

opublikowany: 22.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    1/2 szklanki mąki ryżowej

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    3 jajka wielkość M

    2 łyżki cukru trzcinowego


    warstwa pigwa:

    2 kg pi pigwy

    2 cytryny

    1 galaretka cytrynowa

    2 łyżki cukru trzcinowego


    warstwa śmietanowa:

    600 ml śmietany kremówki 30 %

    3 łyżeczki żelatyny

    6 łyżek galaretki z pigwy


    galaretka z pigwy:

    skórki po obraniu pigwy

    gniazda z pestkami

    1 pigwa cała

    1 szklanka cukru trzcinowego


    dekoracja:

    melisa

    perełki
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Do miski wbijam białka o temperaturze pokojowej i ubijam na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca, a cukier rozpuszczony dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem. Na końcu dodaję przesiane mąki i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Formę o wymiarach 24X24 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia i wylewam do niej ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół i piekę 15 minut.


    Galaretka z pigwy:

    Pigwy dokładnie myję w gorącej wodzie i obieram ze skóry, wycinam nasiona. Przekładam skórki i nasiona do miski, zalewam zimną wodą, dodaję trochę soku z cytryny. Z pigwy odcięłam końcówkę i miejsce przy ogonku, i to wyrzuciłam. Skórki , gniazda z pestkami, jedną pokrojoną pigwę przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu z pigwy. Jak sos będzie za rzadki można go więcej pogotować. On zgęstnieje na cieście jak wstawimy go do lodówki za sprawą pektyny którą zawiera pigwa.


    Warstwa pigwa:

    Pigwy obrane kroję w kostkę, przekładam do miski, wlewam wodę, dodaję odrobinę soku z cytryny. Pigwę przekładam do garnka dodaję sok z 1 i 1/2 cytryny, dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż zmięknie ale się nie rozpadnie, mają zostać kawałki. Do gorącej pigwy dodaję galaretkę i mieszam. Na biszkopt zimny wykładam pigwę i wstawiam do lodówki.


    Warstwa śmietana:

    Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, żelatynę namaczam w zimnej wodzie rozpuszczam w mikrofali i lekko ciepłą wlewam do śmietany. Połowę śmietany wykładam na ciasto. Do drugiej połowy śmietany dodaję 6 łyżek galaretki z pigwy i mieszam. Jak stężeje pierwsza warstwa wylewam drugą na ciasto. Wstawiam do lodówki. Na Końcu wylewam galaretkę z pigwy i wstawiam do lodówki na noc.

    Przed podaniem dekoruję ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Goszka Goszka

Nalewka z pigwy - Pigwówka

Pigwa, zwana też polską gruszką, jest bohaterką mojej nalewki typowo jesiennej.

kategoria: Desery alkohole nalewki opublikowany: 09.02.2015 | wyświetlono: 7428 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: MagdalenaS MagdalenaS

Syrop z pigwy

Idealny na grypę i przeziębienie. Mój jesienny niezbędnik w domowej apteczce.

kategoria: Desery Przetwory syropy Napoje opublikowany: 18.11.2017 | wyświetlono: 2744 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1
Dodane przez: viki2903 viki2903

Mus z pigwy

mus słodko-kwaśny do deserów i mięs

kategoria: mus Przetwory dżemy konfitury musy opublikowany: 15.01.2019 | wyświetlono: 1416 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE