Ciasto Popapraniec

4.18 (305 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    (na blachę 24x30)

    7 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4-1 szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki. maku
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki wiórków kokosowych


    Budyń:

    2 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej


    Dodatkowo:

    250g masła
    400g dżemu jagodowego
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
Wystaw ocenę:

4.18 (305 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15toru1 1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij. Mąkę przesiej przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszaj z pianą. Na koniec dodaj olej i jeszcze raz całość przemieszaj. Masę podziel na 3 części. Do 1 części dodaj mak, do drugiej kakao a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie wymieszaj i przełóż na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem masy aby powstał marmurek). Piecz 30 min w 180C. Gotowe ciasto ostudzimy i przekrój na 2 części .
  • 2. Mleko na budyń przelej do garnka zostawiając ok 1/4 na wymieszanie z pozostałymi składnikami. W osobnym kubeczku wymieszaj (najlepiej mikserem) mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
    Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Przełożenie:
    biszkopt-1/2 masy- dżem jagodowy - biszkopt - 1/2 masy - dżem jagodowy - galaretka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Galaretka Kokos Mak Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować