Syrop z pigwy

  • wyświetlono: 80765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.

Cynamonowy Pył

Składniki

owoce pigwy

cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Syrop z pigwy

  • 1. Owoce pigwy (tyle ile mamy) szorujemy, a następnie przekrawamy na cztery części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę. Mierzymy ile objętościowo wyszło nam z pokrojonych owoców i przesypujemy je taką samą ilością cukru, np: na dwie szklanki pokrojonej pigwy potrzebujemy dwie szklanki cukru. Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku. Syropem słodzimy herbatę – nadaje jej wyjątkowy smak (ja dodaję razem z kawałkami owoców). Możemy także użyć syropu do różnych deserów .
PP_10-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pigwa

Komentarze

Podobne przepisy

image-09ew622

Dodane przez: wiesiołek

Dżem z pigwy i mango

Od dawna z pigwy jak również z...

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Dodane przez: ewaeu

Galaretka z pigwy z nutą imbiru

Każdego roku robię przetwory z...

syrop z kwiatów lipy

Dodane przez: PolskaGotuje

Syrop z kwiatów lipy

najlepszy syrop na zimę, idealny...

Soczek z mięty

Dodane przez: bananek

Orzeźwiający syrop z mięty

Pyszny syrop z mięty do rozcieńczania...

Syrop z pokrzywy

Dodane przez: rzelkazag

Syrop z pokrzywy

Część z Was pewnie już o nim słyszała,...

Akacja

Dodane przez: AnnaKoziel

Syrop z kwiatów akacji

Syrop pełen witamin pachnący latem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE