Pigwa jest naturalnym lekiem, jej owoce mają dużo witaminy C (siedem razy więcej niż cytryna), B, prowitaminy A, garbników, pektyn. Słyną z minerałów: magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi i jodu.
1.Owoce pigwy (tyle ile mamy) szorujemy, a następnie przekrawamy na cztery części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne. Owoce kroimy w małą kostkę. Mierzymy ile objętościowo wyszło nam z pokrojonych owoców i przesypujemy je taką samą ilością cukru, np: na dwie szklanki pokrojonej pigwy potrzebujemy dwie szklanki cukru. Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się. Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku. Syropem słodzimy herbatę – nadaje jej wyjątkowy smak (ja dodaję razem z kawałkami owoców). Możemy także użyć syropu do różnych deserów .
Komentarze