Kokosowy pigwowiec z grysikiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienne ciacho z pyszną pigwą. Kto nie jadł tego owocu musi spróbować. Jak dla mnie pigwa w cieście jest lepsza niż jabłka, ma fajny smak. Ciacho jest kokosowe z kremem z kaszki manny. Częściowo to moje wspomnienie do dzieciństwa kiedy to ten krem często gościł u mnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt bezglutenowy:

    2 łyżki mąki kokosowej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 łyżki mielonych orzechów laskowych/ można zastąpić inną mąką albo innymi orzechami mielonymi/
    4 jajka wielkość M
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    masa pigwowa:

    1 i 1/2 kg pigwy
    2 galaretki cytrynowe
    1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego

    krem grysikowy:

    6 łyżek kaszki manny
    2 łyżki cukru pudru
    200 g masła
    400 ml mleczka kokosowego 91 %

    posypka kokosowa:

    50 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Kokosowy pigwowiec z grysikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki, orzechy i proszek do pieczenia dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni lekko.

    Masa pigwowa:

    Pigwy obieram i pozbawiam nasion. Kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 125 ml wody, dodaję 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego i gotuję na wolnym ogniu aż pigwa będzie miękka. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Odstawiam do przestygnięcia.

    Krem:

    Do garnka wlewam mleczko kokosowe, wodę i zagotowuję. Wsypuję stopniowo kaszkę i cały czas mieszam rózgą. Jak kaszka zgęstnieje przykrywam jej wierzch folią żeby nie wytworzył się kożuch.
    Zostawiam do ostygnięcia.
    Masło o temperaturze pokojowej ucieram z pudrem na puch. Masło mieszam z kaszką.

    Na zimny biszkopt wykładam pigwę i wstawiam do lodówki na 30 minut. Na pigwę wykładam krem. Wiórki kokosowe przekładam na gorąca patelnię suchą i chwilę je prażę aż zrobią się rumiane. Jak przestygną wykładam na ciasto. Wstawiam do lodówki, masa grysikowa stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować