Ciasto arbuzowe z galaretką

4.5 (140 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste. Dzięki galaretce i arbuzowi jest również orzeźwiające.

Jednym słowem doskonały deser do letniej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    3 jajka

    1/2 szkl cukru

    2/3 szkl mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:

    250 g serka mascarpone

    500 ml śmietanki 30 %

    2 śmietan-fixu

    4 łyżki cukru pudru



    1/2 dużego arbuza

    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ciasto arbuzowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką. Na dno kwadratowej formy (21x21cmcm) wyłożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.



    Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Odstawić do czasu aż zacznie tężeć.

    Z arbuza wydrążyć okrągłą łyżką kuleczki (w razie konieczności usunąć pestki). Arbuzowe kuleczki odsączyć na sicie.


    Krem: W misie miksera utrzeć mascarpone ze śmietanką i cukrem. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać śmietan fix. Nie miksować za długo!



    Biszkopt posmarować kremem, ułożyć kuleczki z arbuza, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto arbuzowe

To może cię zainteresować