Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo-Kurkowym

4.5 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Propozycja na pyszny, jesienny obiad :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    1 podwójna pierś z kurczaka
    około 200 g kurek
    1/2 główki cebuli
    1-2 ząbki czosnku
    1/2 szkl śmietany 30 %
    1/2 łyżki mąki pszennej
    domowe warzywko lub vegeta
    sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    natka pietruszki
    mąka do obtoczenia filetów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kurczaka duszone w sosie śmietanowo-kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filety z kurczaka myjemy, pozbawiamy ewentualnych błonek, żyłek. Nacieramy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka następnie obtaczamy w mące i przesmażamy na oleju, tak aby w większości straciły surowość.
    2. Następnie wkrawamy cebulkę i przesmażamy ją. Na końcu dodajemy oczyszczone kurki, pieprzymy je, przeciskamy ząbek czosnku (jeden albo dwa) i przesmażamy. Całość podlewamy około 1/2 szkl wody, dodajemy warzywko i dusimy całość pod przykryciem przez około 1 h, co jakiś czas zaglądając i dolewając wody.
    3. Pod koniec, dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką (wcześniej oczywiście ją hartujemy czyli, dolewamy trochę gorącego płynu z patelni, mieszamy i wlewamy) Sprawdzamy smak, ewentualnie solimy jeszcze i pieprzymy i gotujemy do zgęstnienia sosu.
    Gotowy sos podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kopytkami. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pierś z kurczaka Gotowe sosy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować