Pierogi z ziemniakami

4.5 (164 ocen)

Syte pierogi z farszem ziemniaczanym.Zadowolą się nimi także wegetarianie.

Składniki:

  • ( Proporcję na ok 100 sztuk średniej wielkości pierogów)
    Cisto:
    500g. mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)
    1 szklanka mleka w temp. pokojowej
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    0,5 kg. ugotowanych ziemniaków
    1 kg. surowych ziemniaków
    2 cebule
    sól,pieprz
    olej roślinny do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:Surowe ziemniaki obrać umyć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach, odstawić na 30 min.
    Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.
    Z surowych ziemniaków odlać wytworzony płyn , połączyć z ugotowanymi ziemniakami.
    Na patelni rozgrzać olej , smażyć ziemniaki na rumiano co chwila mieszając by nie powstał placek.
  • 2. Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne. Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.
  • 3. W garnku zagotować wodę z odrobiną oleju ( dzięki temu pierogi się nie posklejają) , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.
    Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować