Syte pierogi z farszem ziemniaczanym.Zadowolą się nimi także wegetarianie.
Składniki:
( Proporcję na ok 100 sztuk średniej wielkości pierogów)
Cisto:
500g. mąki pszennej+ do posypania stolnicy ( ja miałam poznańską , bardzo dobrze się nią pracuję)
1 szklanka mleka w temp. pokojowej
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka soli
Farsz:
0,5 kg. ugotowanych ziemniaków
1 kg. surowych ziemniaków
2 cebule
sól,pieprz
olej roślinny do smażenia
Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:Surowe ziemniaki obrać umyć zetrzeć wraz z cebulą na tarce o dużych oczkach, odstawić na 30 min.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść.
Z surowych ziemniaków odlać wytworzony płyn , połączyć z ugotowanymi ziemniakami.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć ziemniaki na rumiano co chwila mieszając by nie powstał placek.
2.Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść razem aż będzie gładkie i elastyczne. Odrywać po kawałku , rozwałkowywać cienkie placki na stolnicy/blacie oprószonym mąką ,wykrawać kółka za pomocą szklanki/kufla lub specjalnego przyrządu do pierogów. Na każde kółko nakładać ok.1 łyżkę farszu , zlepić dokładnie pierogi.
3.W garnku zagotować wodę z odrobiną oleju ( dzięki temu pierogi się nie posklejają) , gotować pierogi porcjami do wypłynięcia na wierzch , wydobywać łyżką cedzakową.
Podawać na ciepło np. z roztopionym masłem lub odsmażone na patelni
Komentarze