Pierogi z soczewicą i ziemniakami

  • wyświetlono: 4149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i sycące - to dobrze trafiliście! Te smakują rewelacyjnie, szczególnie po podsmażeniu na maśle.

IMG_20200520_121554b
  • 3000min

Składniki

(4-5 porcji)
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1 szklanka soczewicy
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 cebule (spore)
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki oleju rzepakowego
majeranek
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą i ziemniakami

  • 1. Przygotować farsz.
    Opłukaną soczewicę zalać przegotowaną (letnią) wodą i zostawić na noc do namoczenia.
    Kolejnego dnia soczewicę ugotować do miękkości (około 30 minut), a później odcedzić na sicie.
    Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
    Następnie soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
    Dodać cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i wbić te surowe.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
  • 2. Przygotować ciasto.
    Mąkę należy przesiać na stolnicę.
    Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
    Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
  • 3. Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
    Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu.
    Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
    Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
    Można podawać z uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.
    (Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniapierogizdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylaziemniakisoczewicaprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v47e3h

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy...

Pierogi z soczewicą i chili

Dodane przez: PolskaGotuje

Pierogi z soczewicą i chili

Przepis na ciasto (bardzo miękkie...

Pierogi z soczewicą i cebulką

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pierogi z soczewicą i cebulką

Prosty sposób na pyszne pierożki...

image-0n0lk77

Dodane przez: sylwin03

Pierogi z soczewicą i mięsem mielonym

pyszna pikantne pierogi w inny...

Pierożki

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

PIEROGI ruskie i z soczewicą

Najwspanialsze pierogi na świecie...

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Dodane przez: Martyna1991

Pierogi z ziemniakami i szpinakiem

Pierogi z farszem ala ruskim, z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE