Podlaskie pierogi z ziemniakami

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 20 min

pyszne zawijańce prosto z podlasia

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na 3-4 porcje:
    ciasto (jak na zwykłe pierogi) :
    1/2 kg mąki
    1 jajo (niekoniecznie)
    łyżka oleju
    1 szklanka wody
    duża szczypta soli

    farsz:
    1 kg ziemniaków
    2 duże cebule
    sól, pieprz
    ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek
    trochę tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania z ziemniaków

Podlaskie pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę zcieramy ja na placki ziemniaczane. Dodajemy przyprawy (pieprz,sól,ewentualnie rozmaryn, tymianek). Całość należy podsmażyć cały czas mieszając, tak aby ziemniaki straciły smak surowizny i nabrały lekko szarego koloru a masa szklistości, ale nie były całkowicie usmażone. (masa powinna być dość gęsta, kleista) Wystudzić.
    Zagniatamy ciasto na pierogi.Rozwałkowujemy na prostokąty, na których powierzchnie nakładamy farsz ziemniaczany. Aby łatwiej było rozprowadzić kleisty farsz po cieście można łyżkę zanurzyć w zimnej wodzie. Tak przygotowane prostokąty z farszem zawijamy jak roladę czy makowiec sklejając brzegi. Rolady pierogowe gotujemy a gdy wypłyną na powierzchnię wyjmujemy i kroimy na krążki ok.1,5 - 2 cm.
    Pierogi można robić też w tradycyjnej formie półksiężyca.
    Podajemy na gorąco polane zeszkloną cebulą lub skwarkami. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować