Pierogi z pieczarkami i serem żółtym

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Pierożki z serem żółtym i pieczarkami to miła odmiana zwyczajnych pierogów z mięsem czy kapustą zachęcam do wypróbowania,na pewno będzie smakowało!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 czubate szklanki mąki pszennej
    1 szklanka gorącej wody
    1 jajko
    szczypta soli
    mąka do podsypania ciasta
    Nadzienie:
    1/2 kg pieczarek
    20 dag sera goudy
    1/2 pora dużego lub 1 mały
    1 łyżka masła
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    klarowane masło do polania
    ser żółty do posypania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pierogi

Pierogi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.
  • Farsz 2. Nadzienie: Pieczarki i por umyć osuszyć,zetrzeć na tarce jarzynowej a por drobno posiekać nożem.Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić por a po chwili pieczarki,dusić około 5 minut aż sok wyparuje,gdyby był nadmiar odlać wodę,doprawić do smaku solą i pieprzem zestawić z ognia wystudzić.Całkiem zimny wymieszać z startym na tarce jarzynowej serem.
  • Lepimy 3. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi.
  • Gotujemy 4. Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.Odcedzić rozłożyć na talerze,polać klarowanym masłem,posypać startym drobniutko serem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz pieczarkowy Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować