Pierożki z serem żółtym i pieczarkami to miła odmiana zwyczajnych pierogów z mięsem czy kapustą zachęcam do wypróbowania,na pewno będzie smakowało!
60 min
Składniki:
Ciasto:
3 czubate szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
szczypta soli
mąka do podsypania ciasta
Nadzienie:
1/2 kg pieczarek
20 dag sera goudy
1/2 pora dużego lub 1 mały
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
klarowane masło do polania
ser żółty do posypania pierogów
Pierogi z pieczarkami i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.
2.Nadzienie: Pieczarki i por umyć osuszyć,zetrzeć na tarce jarzynowej a por drobno posiekać nożem.Na głębokiej patelni rozgrzać masło wrzucić por a po chwili pieczarki,dusić około 5 minut aż sok wyparuje,gdyby był nadmiar odlać wodę,doprawić do smaku solą i pieprzem zestawić z ognia wystudzić.Całkiem zimny wymieszać z startym na tarce jarzynowej serem.
3. Przygotowane ciasto rozwałkować wycinać kółka dużą szklanką,w trakcie podsypać delikatnie mąką aby nie kleiło się do stolnicy. Na każde kółeczko nakładać małą łyżeczką farsz zlepić brzegi.
4.Gotowe pierożki ułożyć koło siebie na bawełnianej ściereczce. w garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierożki gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.Odcedzić rozłożyć na talerze,polać klarowanym masłem,posypać startym drobniutko serem i podawać.
Komentarze