Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
2.Okrasa:
Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
3.Farsz:
Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
4.Wykonanie pierogów:
Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
Komentarze