Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Do pierogów użyłam suszonych,leśnych grzybków i swojskiej kiszonej kapusty.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki
    2 jajka
    ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli

    Okrasa:

    1 średnia cebula
    kawałek słoniny
    sól

    Farsz:

    słoik 900 ml.kapusty kiszonej
    grzyby suszone 5 dag
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami. 1. Ciasto:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie plastyczne.
  • Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami. 2. Okrasa:

    Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.
  • Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami. 3. Farsz:

    Grzyby moczymy w zimnej wodzie, gotujemy wraz z kapustą, studzimy, odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 3 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami. 4. Wykonanie pierogów:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Ja farsz przykrywałam ciastem i zlepiałam maszynką do pierogów. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch. Podajemy z okrasą (zeszkloną cebulką).
  • Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami. 5. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Pierogi z grzybami leśnymi

To może cię zainteresować