Pierogi, nasze polskie pierogi - wiadomo dość kaloryczne ale jakie pyszne i nie zastąpione. Boczek , grzyby i cebula to wspaniałe połączenie , ciasto jest delikatne a farsz intensywny w smaku. Polecam spróbować.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
500g. mąki pszennej
gorąca woda ( tyle ile pochłonie mąka)
Farsz:
700g. boczku wieprzowego parzonego
2 duże cebule
500g. obgotowanych grzybów leśnych ( można użyć mrożonych)
sól , pieprz
Pierogi z boczkiem i grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnice wsypać mąkę , wlewać stopniową gorącą wodę , zaparzając ciasto widelcem.
Zagnieść gładkie , odchodzące od dłoni ciasto ( można dodać szczyptę soli).
Pozostawić na 30 min aby odpoczęło.
2.Farsz:Boczek , cebulę , oraz grzyby pokroić w małą kostkę.
Rozgrzać suchą patelnie , wrzucić boczek.
3.Gdy mięso wytopi tłuszcz dodać cebulę.
Smażyć na rumiano.
4.Dołożyć grzyby, smażyć do odparowania płynu.
W między czasie doprawić solą i pieprzem - soli polecam dać nie dużo ponieważ boczek ma ją w sobie zaś pieprzu dość sporo.
5.Ciasto podzielić na 4 części , każdy kawałek rozwałkować na cienki placek.
6.Z ciasta wykrawać kółka - użyłam szklanki.
Na każdym krążku kłaść po ok. łyżce farszu.
7.Zlepiać dokładnie brzegi tworząc pieroga.
8.Pierogi gotować w lekko osolonym wrzątku z łyżką oleju do wypłynięcia , odcedzić.
Podawać z podsmażoną na maśle cebulką , stopionym masłem lub podsmażone na rumiano.
Komentarze