Pierogi z grzybami leśnymi

5 (193 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Pierwsze zebrane w tym roku grzyby wylądowały w pierogach :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto:
    0,5 kg mąki pszennej
    ok. 1 szklanka gorącej wody
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    farsz:
    0,5 kg grzybów leśnych
    35 dkg kapusty kiszonej
    2-3 cebule
    1/4 kostki masła
    sól, pieprz
    słodka papryka
    pieprz kajeński
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Kapusta kiszona

Pierogi z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, pokroić i odgotować w osolonej wodzie. Kapustę drobno pokroić i odgotować. Ostudzić i odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia posypać słodką papryką. Dodać grzyby, podsmażyć, dodać masło. Po 2-3 minutach dodać kapustę, zestawić z gazu i doprawić do smaku.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować cienko i szklanką wykroić krążki. Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać omaszczone cebulą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Farsz Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować