Pierogi z leśnymi grzybami

4.44 (201 ocen)

W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami

Składniki:

  • CIASTO
    1 szt jajko
    1/2 kg mąka
    2 łyżki olej
    1 szkl woda ciepła
    sól
    Nadzienie:
    grzyby leśne - 500 g
    cebula - 2 szt
    sól i pieprz
    tłuszcz
Wystaw ocenę:

4.44 (201 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów.
  • 3. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
  • 4. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej, i wlewać cienkim strumieniem wodę, zagniatając ciasto.
    Ciasto musi być elastyczne.
  • 5. Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.
  • 6. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.
  • 7. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty.
  • 8. Wybierać pierogi łyżką cedzakową.
  • 9. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować