Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

4.11 (9 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Do swoich pierogów użyłam ususzonych jeszcze wczesną jesienią prawdziwków. W ogóle rok był bardzo prawdziwkowy, więc moje gotowanie z grzybami jest ''na bogato'', bo więcej mam suszonych borowików niż innych grzybów :) Moje pierogi z kapustą i grzybami zwykle są suto doprawione ziołami, więc ich smak jest nieziemski :) Te pierogi podałam z okraską z cebulki na oleju, ponieważ stanowiły obiad na Środę Popielcową. Ale okraska z cebulki zawsze jest spoko :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 90 sztuk pierogów)
    Ciasto:
    - 800g mąki
    - 500ml prawie gorącej wody (tyle, by się nie poparzyć)
    - 1 łyżka masła
    - 0,5 łyżeczki soli
    Farsz:
    - ok. 700-800g kiszonej kapusty (kiszonej, nie kwaszonej)
    - 3 garści suszonych grzybów (lub mniej, jeśli wolisz mniej grzybowe), u mnie prawdziwki
    - 1 duża cebula lub 2 mniejsze
    - olej do smażenia
    - 4 kulki ziela angielskiego
    - 2-3 liście laurowe
    - sól, pieprz do smaku
    - 1,5 łyżeczki kolendry w ziarnach (rozcieramy w moździerzu)
    - 1 łyżeczka estragonu
    - 0,5 łyżeczki rozmarynu
    - kilka gałązek świeżego tymianku
    Na okrasę:
    - 2 cebule
    - sporo oleju do podsmażenia (u mnie akurat wersja postna, ale jeśli chcesz, użyj innego tłuszczu)
Wystaw ocenę:

4.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Następnego dnia płuczemy starannie grzyby i gotujemy je około 20-30 minut.
    Studzimy i w razie potrzeby odciskamy z wody.
  • 2. Kiszoną kapustę przekładamy do sporego garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą do poziomu kapusty i zagotowujemy. Teraz na niedużym ogniu (żeby popyrkiwało) gotujemy około 30-40 minut. Po prostu do chwili, aż kapusta zmięknie. Następnie studzimy kapustę. Ostudzoną odciskamy i drobno kroimy.
  • 3. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z porządną szczyptą soli. Robimy to w garnku o grubym dnie lub na głębokiej, dużej patelni.

    W międzyczasie mielimy w maszynce grzyby.
  • 4. Kapustę przekładamy do cebuli, mieszamy dokładnie i smażymy razem około 30-40 minut, w razie potrzeby podlewając olejem. Ja lubię dodawać tutaj wodę po gotowaniu grzybów, żeby pierogi były na maksa grzybowe :))
    Pod koniec smażenia dodajemy zmielone grzyby. Łączymy całość i smażymy razem kilka minut, uważając, by nic nam się nie przypaliło.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pozostałe przyprawy, czyli zioła i roztartą w moździerzu kolendrę. Moździerz w ogóle warto sobie kupić, można samemu robić różne mieszanki przypraw, poza tym świeżo roztarte przyprawy mają taki smak i aromat...
  • 5. Przygotowujemy ciasto na pierogi: w wodzie rozpuszczamy masło. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej zagłębienie i w zagłębienie wlewamy wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, które odkładamy pod ściereczką na 20-30 minut.
  • 6. Teraz pozostaje nam już tylko powycinać kółka z ciasta i na każde z nich nałożyć porcję farszu.Pierogi gotujemy w osolonej wodzie (ewentualnie z kropelką oleju) chwilkę od wypłynięcia.

    W międzyczasie przygotowujemy okraskę: na rozgrzanym oleju po prostu smażymy na rumiano pokrojoną w większą kostkę cebulkę. Dodajemy do smażenia dwie solidne szczypty soli.

    Podajemy na gorąco, z okraską lub odsmażane. Są przepyszne w obu wersjach!!!


    Smacznego!!!!

Porady

1. Do przyrządzenia okraski można użyć innego tłuszczu, niż olej. 2. Pierogi możemy szybko przekuć w wegańskie, jeśli masło użyte do przygotowania ciasta zastąpimy tłuszczem roślinnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować