Pierogi z kapustą i leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z solą i drożdżami, dodać jajko i miękkie masło, następnie dolewając ciepłą wodę, zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
Kapustę obgotować ( gdyby była kwaśne wcześniej ją przepłukać), dokładnie odcedzić z wody i posiekać ( nie kręcić przez maszynkę),
Cebulę drobno pokroić i razem z grzybami podsmażyć na maśle w trakcie grzybki doprawić solą oraz pieprzem, podsmażone grzyby zdjąć z patelni i po przestudzeniu posiekać na mniejsze kawałki.
Na pozostały na patelni tłuszcz przełożyć pokrojoną kapustę i smażyć kilka minut, następnie dodać grzyby posiekany czosnek i doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym oraz szczyptą tymianku, smażymy całość razem kolejne kilka minut na koniec dodać posiekaną zieloną pietruszkę, farsz odstawić do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy ( ciasto rośnie), przy pomocy szklanki z ciasta wyciąć krążki ciasta i na każdym ułożyć porcję farszu,
zlepić pierogi. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody na gotującą się wodę wrzucać pierogi i gotować do momentu wypłynięcia.
Komentarze