Pierogi z kapustą i grzybami i trik jak zrobić idealne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc żeby się namoczyły.
Następnego dnia gotujemy kapustę z dodatkiem ziela i liści przez 30 minut i odcedzamy
Tak samo robimy z namoczonymi grzybami , gotujemy przez 30 minut i odcedzamy.
2.Przygotowanie farszu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
Kapusta jeżeli jest długa kroimy na mniejszą długość.
Grzyby też kroimy bardzo drobno -nie mielimy!!
Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Przygotowanie ciasta.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 4 łyżki oleju, łyżeczkę soli i gorącą wodę.
Mieszamy początkowo łyżką żeby się nie poparzyć a następnie ugniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe odstawiamy przykryte na 30 minut.
4.Ciasto kawałkami musimy rozwałkować wg. uznania może być grubsze lub cienkie.
Wycinamy nasze kręgi i nakładamy farsz.
Pierogi sklejamy wg. swojej ulubionej metody ja polecam najprostszą czyli widelec;).
5.Wrzucamy do wrzącej nieosolonej i bez dodatku oleju (olej dodawaliśmy do ciasta) wody i od momentu wypłynięcia gotujemy około 2 minut.
Gotowe. Idealne ciasto na pierogi nie jest aż tak straszne;)
Smacznego!!!
Komentarze