Spaghetti a la Carbonara

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepis na smaczne spaghetti a la carbonara z wędzonym boczkiem w kremowym sosie jajecznym.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g boczku wędzonego
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek pietruszki
    140g makaronu spaghetti
    50g sera parmezan
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti a la carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti a la Carbonara 1. Makaron gotujemy przez około 8 minut żeby był al dente.

    Jajka wyparzamy.
  • Spaghetti a la Carbonara 2. Przez ten czas jak makaron nam się gotuje musimy roztrzepać na talerzu jajka. Pokroić drobno pietruszkę i czosnek a ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
  • Spaghetti a la Carbonara 3. Przechodzimy do smażenia.

    Boczek smażymy na złocisty kolor następnie dodajemy czosnek i pietruszkę. Całość mieszamy a na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Spaghetti a la Carbonara 4. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia. W tym czasie powinien ugotować się już makaron. Odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię. Dodajemy ser zostawiając troszkę na posypanie na koniec i mieszamy.
  • Spaghetti a la Carbonara 5. Teraz przelewamy roztrzepane jajka i wszystko dokładnie mieszamy . Jajka nie powinny się ściąć a powinien wytworzyć się kremowy sos
  • Spaghetti a la Carbonara 6. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

    Gotowe..

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować