Pierogi z farszem na trzy sposoby.

4.5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pierogi z farszem mięsnym, okraszane topioną słoniną, lub wegetariańskie ze szpinakiem, lub na słodko z jagodami i śmietaną.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki,
    400 ml wody – wrzątek,
    200 ml mleka,
    3 żółtka,
    2 łyżki oleju,
    szczypta soli
    pierogi z farszem mięsnym:
    300 g gotowanego mięsa
    200 g kiszonej kapusty
    1 cebula
    50 ml wywaru (może być z kostki)
    tłuszcz do smażenia
    sól, pieprz do smaku
    250 g słoniny + 1 cebula – do okraszenia
    pierogi z jagodami:
    500 ml czarnych jagód (najlepiej leśnych)
    2 – 3 łyżki cukru
    2 - 3 łyżki tartej bułki
    200 ml kwaśnej śmietany + 2 łyżki cukru – na omastę
    ze szpinakiem:
    300 g mrożonego szpinaku
    1 kostka sera typu feta
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 jajko
    4 łyżki masła +1 cebula – do okraszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z farszem na trzy sposoby. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, dobrze wymieszać dużą łyżką. Poczekać aż wystygnie. Mleko, żółtka, olej i sól rozmieszać, po czym wlać do mąki i ręką zagnieść gładkie ciasto. Ciasto po wyrobieniu ma być sprężyste i nie powinno lepić się do rąk, konsystencja ciasta często zależy od użytej mąki, jeśli ciasto klei się do rąk, to w trakcie wyrabiania należy dodać nieco więcej mąki. Po zarobieniu ciasto dzielimy na cztery porcje, wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, na każde kółko nakładamy wybrany farsz i zlepiamy pierożki. W trakcie wałkowania staramy się używać minimalnej ilości mąki do podsypywania, ponieważ mąka może źle wpływać na zlepianie pierogów.
  • Pierogi z mięsem i kapustą 2. Pierogi z farszem mięsnym:
    Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Kapustę ugotować, odsączyć i posiekać. Mięso zmielić i dodać do cebuli wraz z kapustą, następnie wlać wywar, doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę przesmażyć. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
    Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupiące skwarki, pod koniec smażenia dodać posiekaną drugą cebulkę. Tak przygotowaną omastą polać pierogi tuż przed podaniem.
  • Pierogi z jagodami 3. Pierogi z jagodami:
    Jagody, tartą bułkę i cukier delikatnie wymieszać. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
    Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać i polać nią pierogi tuż przed podaniem.
  • Pierogi ze szpinakiem 4. Pierogi ze szpinakiem.
    W garnku rozpuścić masło, dodać szpinak, zagotować, wycisnąć czosnek, dodać jajko i energicznie wymieszać na gładką masę, smażyć do momentu wyparowania wody, cały czas mieszając. Gdy szpinak wystygnie dodać pokruszony ser, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
    Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną cebulkę, posolić do smaku i smażyć do zeszklenia cebuli. Tak przygotowaną omastą polać pierogi tuż prze podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Mięso Szpinak Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować