Pierogi z farszem mięsnym, okraszane topioną słoniną, lub wegetariańskie ze szpinakiem, lub na słodko z jagodami i śmietaną.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki,
400 ml wody – wrzątek,
200 ml mleka,
3 żółtka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli
pierogi z farszem mięsnym:
300 g gotowanego mięsa
200 g kiszonej kapusty
1 cebula
50 ml wywaru (może być z kostki)
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
250 g słoniny + 1 cebula – do okraszenia
pierogi z jagodami:
500 ml czarnych jagód (najlepiej leśnych)
2 – 3 łyżki cukru
2 - 3 łyżki tartej bułki
200 ml kwaśnej śmietany + 2 łyżki cukru – na omastę
ze szpinakiem:
300 g mrożonego szpinaku
1 kostka sera typu feta
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 jajko
4 łyżki masła +1 cebula – do okraszenia
Pierogi z farszem na trzy sposoby. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, dobrze wymieszać dużą łyżką. Poczekać aż wystygnie. Mleko, żółtka, olej i sól rozmieszać, po czym wlać do mąki i ręką zagnieść gładkie ciasto. Ciasto po wyrobieniu ma być sprężyste i nie powinno lepić się do rąk, konsystencja ciasta często zależy od użytej mąki, jeśli ciasto klei się do rąk, to w trakcie wyrabiania należy dodać nieco więcej mąki. Po zarobieniu ciasto dzielimy na cztery porcje, wałkujemy, wycinamy szklanką kółka, na każde kółko nakładamy wybrany farsz i zlepiamy pierożki. W trakcie wałkowania staramy się używać minimalnej ilości mąki do podsypywania, ponieważ mąka może źle wpływać na zlepianie pierogów.
2.Pierogi z farszem mięsnym:
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Kapustę ugotować, odsączyć i posiekać. Mięso zmielić i dodać do cebuli wraz z kapustą, następnie wlać wywar, doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę przesmażyć. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na chrupiące skwarki, pod koniec smażenia dodać posiekaną drugą cebulkę. Tak przygotowaną omastą polać pierogi tuż przed podaniem.
3.Pierogi z jagodami:
Jagody, tartą bułkę i cukier delikatnie wymieszać. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać i polać nią pierogi tuż przed podaniem.
4.Pierogi ze szpinakiem.
W garnku rozpuścić masło, dodać szpinak, zagotować, wycisnąć czosnek, dodać jajko i energicznie wymieszać na gładką masę, smażyć do momentu wyparowania wody, cały czas mieszając. Gdy szpinak wystygnie dodać pokruszony ser, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wykorzystać do pierogów.
Masło rozpuścić, dodać drobno pokrojoną cebulkę, posolić do smaku i smażyć do zeszklenia cebuli. Tak przygotowaną omastą polać pierogi tuż prze podaniem.
Komentarze