Porka na trzy sposoby.

5 (146 ocen)

  • 60 min

To proste danie z ziemniaków w naszym rejonie nosi nazwę porka, ale słyszałam też: lemieszka, prażucha i psiocha. Dziś w trzech wersjach.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 szklanka mąki pszennej
    sól
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porka na trzy sposoby. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku aż będą prawie miękkie. Następnie odlewamy nadmiar wody, powinno nam zostać około szklanki wody w ziemniakach. Na wierzch sypiemy mąkę i parujemy jeszcze około 10 minut na małym ogniu. Następnie ugniatamy tłuczkiem na na gładką kluchę. Zostawiamy pod przykryciem by doszła.
  • porka z cebulą 2. Możemy podawać z omastą z cebuli.
    Składniki:
    2 główki cebuli
    2 łyżki smalcu
    4 łyżki śmietany 12% lub 18%
    Robimy ją tak: cebulę siekamy w kostkę i rumienimy na złoty kolor na smalcu, uważamy by za bardzo się nie spiekła bo będzie gorzka. Jak cebulka jest rumiana dodajemy śmietanę np. 12% i mieszamy. Gotowym sosem polewamy placki porki.
  • porka podpiekana z boczkiem 3. Możemy naszą porkę podpiec na smalcu i podawać ze smażoną cebulką z boczkiem.
  • porka z truskawkami 4. Oraz wersja na słodko z truskawkami.
    Truskawki rozdrabniamy w blenderze z cukrem i śmietaną, polewamy ciepłą porkę i zajadamy.

Porady

możemy zrobić z młodych ziemniaków, ale wtedy musimy zmniejszyć ilość wody lub dosypać więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować