Pierogi z cebulką i pieczarkami ufo.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pierogi kosmiczne ufo.!
Wyglądające jak kosmiczne spodki.
I smaczne domowe posiłki.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1kg cebuli
    1kg pieczarek
    2 kostki masła 200 g
    Sól
    Bułka tarta pół szklanki
    2 kg mąki 500 i 650
    Szklanka mleka
    Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierogi z cebulką i pieczarkami ufo. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski najlepiej metalowej lub plastikowej ,wsypać mąki, 2 łyżeczki soli płaskie,zagotować wodę i mleko .Szklankę mleka zagotować i dodać masło 100 g.do rozpuszczenia się.Zagotowana wodę i mleko z masłem dodawać małymi porcjami do miski z mąką,i mieszać metalową łyżką najlepiej aby uniknąć poparzenia się.Wody ok 1,5 szklanki a mleka 1 szklankę z masłem rozpuszczonym.Po dokładnym wymieszaniu mąki z wodą i mlekiem możemy przystąpić do wyrabiania ciasta.Ciasto powinno być ciepłe i mięciutkie,wyrabiamy dużą kule na desce stole podsypujemy mąkę do dokładnego wyrobienia ciasta.Po wyrobieniu ciasta zostawiamy pod przykryciem, najlepiej ściereczką i nakryć miska którą wcześniej było ciasto.
    Farsz:
    Przystępujemy do robienia farszu.
    Cebulę obrać umyć pokroić drobno w kosteczkę,nagrzać patelnię dodać 300 g masła i dodawać porcjami cebulę.Cebula ma się dusić nie spalić.Pieczarki myjemy i osuszamy ściereczką, przekładany do dużej miski bierzemy tarkę i trzemy je na dużych żabkach wszystkie 1 kg,i dodajemy porcjami do naszej cebuli co jest duszona na patelni .Gdy skończymy dodawać pieczarki to czekamy aż się do połączy i wyparuje woda nie przykrywamy pokrywką ma wyparować.Na osobna patelnię rozgrzaną dodajemy bułkę tartą i podpieczamy ja prarzymy i dodajemy do farszu.Gotowy i wyparowaniu związany ze sobą farsz odstawiamy do ostygnięcia. Teraz wyciągamy ciasto z pod ściereczki,kroimy ciasto podsypujemy deskę do wałkowania i wałkujemy ciasto do wykrawania, ja używam szklanki lub literatki aby powstały krążki,podsypujemy osobna deskę na nasze pierożki i nakładamy na nie farsz i nakładamy kolejne ciasto .Ciasto farsz ciasto i wokół lepimy na okręgi.zeby powstał spodek.ja daje dużo farszu.Gotowe pierożki wrzucamy do gotującej się i posolonej wody aż do wypłynięcia.Po chwili wyciągamy na talerzyk i smarujemy masełkiem.Gotowe.
    Życzę powodzenia i Smacznego!

Porady

Woda musi wyparować z farszu aby powstała jednolita zwięzła konsystencja nie zapomnijcie farszu posolić tylko sól pieprzu nie dodaje się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować