Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami

4.46 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatne w smaku, bez mięsa pierożki. Główny składnik farszu to soczewica i pieczarki o pikantnym smaku. Można je posypać skwarkami z boczku lub prażoną cebulką. Ja uwielbiam takie prosto z wody, bez żadnych dodatków.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 35 sztuk:
    Ciasto:
    2,5 szklanki mąki poznańskiej + do podsypania na stolnicy
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    Woda
    Sól do smaku
    Farsz:
    ½ kg pieczarek
    1 szklanka zielonej soczewicy
    1 cebula
    Sól, pieprz, czosnek, mielona ostra papryka
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z zieloną soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: soczewicę przelać zimną wodą. Do gotującej się wody dodać opłukane ziarna, gotować około 15-20 minut, osączyć na durszlaku.
    Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, przesmażyć, wyjąc na talerzyk. Dodać pieczarki, smażyć do całkowitego odparowania wody.
    Soczewicę, cebulę, pieczarki przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i papryka do smaku. Farsz ma być lekko pikantny. Schłodzić w lodówce.
    Ze składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek, wycinać kółka(ja wycinałam puszką po groszku). Na środku ułożyć farsz, skleić pierogi.
    W dużym garczku zagotować wodę z dodatkiem soli i 1/3 łyżeczki mąki, wrzucać partiami pierożki, po wypłynięciu gotować około 3 minut.

Porady

1.zamiast pieczarek można użyć leśne grzyby. 2 do farszu jako przyprawy można dodaz zmielony majeranek w niewielkiej ilości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pierogi z zieloną soczewicą

To może cię zainteresować