Pierogi z botwiną i fetą

4.5 (142 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierogi które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto na pierogi:
    250 g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki wody gorącej

    farsz:
    1 pęczek botwinki duży
    1 cebula czerwona
    10 dkg sera feta
    pieprz
    olej

    10 dkg boczku wędzonego
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Pierogi Buraczki

Pierogi z botwiną i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką

    Farsz:
    Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony.

    Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z przesmażonym boczkiem i natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować