Pierogi z botwiną

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Botwinka w roli głównej ale nie jest to zupa. Są to pyszne pierogi do których wykorzystałam małe korzonki buraczków i ich liście.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Farsz:
    pęczek botwinki
    200 gram sera ricotta
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
    oliwa
    3/4 łyżki soku z cytryny

    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 żółtko
    ok ¾ szklanki ciepłej wody
    1,5 łyżki oleju
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Buraczki

Pierogi z botwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Łodygi i liście także drobno kroimy.

    2. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone buraczki. Przysmażmy je około 4-5 minut. Po tym czasie dodajemy łodygi i liście. Całość ogrzewamy do momentu jak łodygi zmiękną. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotową botwinkę zdejmujemy z ognia i studzimy.

    3. Ser przekładamy do miski. Dodajemy do niego ostudzoną botwinkę oraz koperek. Całość mieszamy doprawiając do smaku. Nadzieniem wypełniamy przygotowywane pierogi.

    4. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, żółtko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
    Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy barwinkowy farsz.

    5. Zlepiamy pierogi.
    Uformowane pierożki wrzucamy na gotującą wodę (osoloną i z dodatkiem odrobiny oleju). Gotujemy je około 5 minut. Gotowe wyjmujemy, porcjujemy na talerz.

Porady

Pierożki można polać gęstą śmietanką i posypać obficie koperkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować