Pierogi z bobem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, obrać i rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i posiekać, kiełbasą pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać kiełbasę i chwilę razem smażyć. Całość przełożyć do bobu. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i sklejać pierogi. Pierogi wrzucać do gotującej się, lekko osolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 3 minuty.
Pierogi podawać odsmażone na maśle posypane posiekanym koperkiem.
Komentarze